Výživa a alergeny
Alergeny v potravinách
Seznam alergenních složek uvádí příloha č. 1 vyhlášky 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, v platném znění.
Alergeny v jídelníčku
Číselné označení alergenů 1-14 (dle uvedeného seznamu na obrázku) se užívá v závorce podávaných jídel během týdenního cyklu v jídelníčku.
Důležité informace ohledně potravinových alergií dětí jsou rodiče povinni uvádět v dotazníku při přijímání do mateřské školy nebo přímo osobně personálu.
Nutriční doporučení za měsíc
PolévkyJídlo / Četnost
- zeleninové / 12 x
- Luštěninové / 3 - 4 x
- obilné zavářky / 4 x
Nutriční doporučení za měsíc
Hlavní jídlaJídlo / Četnost
- drůbež, králík / 3 x
- ryby / 2 - 3 x
- vepřové maso / max. 4 x
- luštěniny / 1 - 2 x
- sladké jídlo / max. 2 x
Nutriční doporučení za měsíc
PřílohyJídlo / Četnost
- těstoviny / 7 x
- rýže / 7 x
- kuskus apod. / 7 x
- houskové knedlíky / max. 2 x
- brambory / 8 - 12 x
Ostatní nutriční doporučení četnosti jídel
Kromě uvedených příkladů uvádíme i četnost dalších pokrmů - mléčných výrobků (1 - 2 x týdně jogurt, tvaroh, sýry), 1x měsíčně se připouští smažené jídlo, 2 x měsíčně jiné kynuté pokrmy (buchty, vdolky), bezmasé nesladké jídlo 4 x.
Chody | Druhy jídla | Doporučená zelenina |
---|---|---|
zelenina | čerstvá / tepelně upravená | min. 8 x / min. 4 x |
ovoce | čerstvé / salát | denně |
nápoje | neslazený nemléčný | denně |