Výživa a alergeny

Alergeny v potravinách

Seznam alergenních složek uvádí příloha č. 1 vyhlášky 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, v platném znění.

Nutriční doporučení za měsíc

PolévkyJídlo / Četnost
  • zeleninové / 12 x
  • Luštěninové / 3 - 4 x
  • obilné zavářky / 4 x

Nutriční doporučení za měsíc

Hlavní jídlaJídlo / Četnost
  • drůbež, králík / 3 x
  • ryby / 2 - 3 x
  • vepřové maso / max. 4 x
  • luštěniny / 1 - 2 x
  • sladké jídlo / max. 2 x

Nutriční doporučení za měsíc

PřílohyJídlo / Četnost
  • těstoviny / 7 x
  • rýže / 7 x
  • kuskus apod. / 7 x
  • houskové knedlíky / max. 2 x
  • brambory / 8 - 12 x

Ostatní nutriční doporučení četnosti jídel

Kromě uvedených příkladů uvádíme i četnost dalších pokrmů - mléčných výrobků (1 - 2 x týdně jogurt, tvaroh, sýry), 1x měsíčně se připouští smažené jídlo, 2 x měsíčně jiné kynuté pokrmy (buchty, vdolky), bezmasé nesladké jídlo 4 x.

Chody Druhy jídla Doporučená zelenina
zelenina čerstvá / tepelně upravená min. 8 x / min. 4 x
ovoce čerstvé / salát denně
nápoje neslazený nemléčný denně